Search
Close this search box.

Lijst verboden huisdieren 2024: welke huisdieren mag je niet meer houden?

Vanaf 2024 zullen er aanzienlijke veranderingen optreden voor liefhebbers van huisdieren in Nederland. Er wordt een nieuwe lijst geïntroduceerd met verboden huisdieren, bedoeld om het welzijn van dieren te bevorderen en de veiligheid van mensen te waarborgen. Dit artikel gaat dieper in op dit onderwerp, verkent de achterliggende redenen en biedt praktisch advies aan eigenaren van huisdieren.

Waarom dit horloge miljoenen waard is!

Achtergrond van de regelgeving

De veranderingen in de wetgeving zijn het gevolg van bezorgdheid over dierenwelzijn en volksgezondheid. Dieren die ongeschikt worden geacht voor huisvesting vanwege agressie of onnatuurlijke leefomstandigheden, zijn nu verboden. Dit beleid, dat is gebaseerd op adviezen van deskundigen, stelt een lijst op van dieren die veilig en verantwoordelijk thuis kunnen worden gehouden.

Deze motorroutes moet je gereden hebben!

De lijst met verboden huisdieren 2024

Hier is een overzicht van de verschillende soorten dieren die op deze lijst worden genoemd:

 • Russische dwerghamster: Ondanks hun populariteit, worden deze kleine knaagdieren niet langer toegestaan als huisdieren vanwege hun snelle voortplanting en het risico dat ze vormen als invasieve soorten.
 • Servalkat: Deze grotere, wilde kattensoort staat bekend om hun indrukwekkende sprongen en jachtvaardigheden, maar zijn verboden vanwege de potentiële gevaren die ze kunnen opleveren voor mensen en de uitdagingen bij het bieden van een geschikte leefomgeving.
 • Chinchilla: Hoewel ze bekend zijn om hun zachte vacht en schattige uiterlijk, zijn chinchilla’s verboden vanwege de specifieke zorgbehoeften die ze hebben, wat moeilijk te vervullen is in een normaal Nederlands huishouden.

Welke dieren mag je als huisdier houden?

Voor diegenen die momenteel op zoek zijn naar een huisdier, is het van belang om te kiezen voor dieren die natuurlijk niet voorkomen op de lijst van verboden soorten. Gelukkig zijn er nog steeds tal van opties beschikbaar, zoals:

 

 1. Andere honden
 2. Andere katten 
 3. Afrikaanse dwerg egels
 4. Cavia’s 
 5. Goudhamsters 
 6. Mongoolse gerbils
 7. Konijnen (Huishoudelijke vorm)
 8. Paarden (Exclusief Przewalski)
 9. Ezels 
 10. Huisschapen 
 11. Huisgeiten (Huishoudelijke vorm)
 12. Roodhalswallabies 
 13. Oostelijke grijze kangoeroes 


Het is cruciaal om een huisdier te selecteren dat past bij jouw levensstijl en waar je de juiste zorg aan kunt bieden.

De adembenemende schoonheid van dit paard!

Wat te doen als je al een verboden huisdier hebt

Er is een speciale regeling voor eigenaren van huisdieren die op de verboden lijst staan. Deze huisdieren mogen worden gehouden tot hun natuurlijke dood intreedt. Desalniettemin is het fokken van deze dieren niet toegestaan onder de nieuwe voorschriften.

Conclusie: lijst met verboden huisdieren 2024

Met de implementatie van de lijst met verboden huisdieren in 2024 zet Nederland een belangrijke stap richting het bevorderen van dierenwelzijn en het beschermen van de volksgezondheid. Het is essentieel dat iedereen die overweegt om een huisdier aan te schaffen, zich grondig informeert over welke dieren wel en niet toegestaan zijn als huisdier.

Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen