Search
Close this search box.

Wil jij ontdekken of je in een onveilige stad woont? Dan is deze gedetailleerde lijst van de tien gevaarlijkste steden in Nederland in 2023 precies wat je nodig hebt. We hebben deze lijst samengesteld met behulp van gegevens van de Nationale Misdaadmeter, waarbij we statistieken van politieaangiften en gemeentelijke gegevens hebben meegenomen.

Trends en ontwikkelingen: Een overzicht

Dankzij de situatie rondom de coronapandemie is er in Nederland een afname geweest van diverse vormen van criminaliteit gedurende de jaren 2021 en 2022

Niettemin wordt verwacht dat het aantal woninginbraken weer zal stijgen in 2023 en 2024. Naast deze verontrustende trend, zien we ook een toename van ernstigere vormen van criminaliteit, zoals drugshandel. Met name Zuid-Amerikaanse bendes winnen terrein in kleinere gemeenten en dragen bij aan een stijging in de handel van Crystal Meth en cocaïne.

Digitale criminaliteit

Een opkomend verschijnsel dat steeds belangrijker wordt in Nederland, is de toenemende problematiek van cybercriminaliteit, zoals:

  • Het stelen van identiteiten
  • Het plegen van phishingaanvallen
  • Hacken 

Dit zijn enkele voorbeelden die bijdragen aan de groeiende zorgen omtrent veiligheid in de digitale wereld.

10. Ouder-Amstel

Ouder-Amstel staat op de tiende plaats in de lijst van meest criminele en gevaarlijke steden in Nederland. Deze stad heeft de afgelopen tijd een opvallende toename gezien van vandalisme en diefstal van auto’s en motoren. Ondanks dat het een kleinere gemeente is, groeit de bezorgdheid over veiligheid hier steeds meer.

Bestrijdingsmaatregelen Ouder-Amstel

Het stadsbestuur van Ouder-Amstel zet zich actief in om criminaliteit te bestrijden door middel van doelgerichte politieoperaties en buurtbewaking. Daarnaast worden bewoners aangemoedigd om verdachte situaties onmiddellijk te melden.

9. Gouda

Op de negende positie staat Gouda, een stad die beroemd is om zijn kaas, maar helaas ook bekend staat om het hoge criminaliteitsniveau. Gouda wordt voornamelijk geconfronteerd met problemen zoals inbraken in woningen en geweldpleging

Bestrijdingsmaatregelen Gouda

De stad doet pogingen om deze kwesties aan te pakken door het verhogen van politiepatrouilles, maar tot op heden zijn de resultaten niet bevredigend. 

Het stadsbestuur van Gouda is momenteel bezig met verschillende initiatieven om de veiligheid te verbeteren. Ze zijn van plan om de verlichting op straat te verbeteren en het aantal beveiligingscamera’s te verhogen.

8. Sittard-Geleen

Op de achtste plaats staat Sittard-Geleen, een stad in Limburg die geconfronteerd wordt met verschillende vormen van criminaliteit, variërend van vandalisme tot autodiefstal en inbraken in schuren

Bestrijdingsmaatregelen Sittard-Geleen

In Sittard-Geleen wordt er veel belang gehecht aan preventieprogramma’s en worden er verschillende initiatieven genomen om sociale controle te bevorderen, zoals het gebruik van buurtpreventie-apps. De lokale autoriteiten zijn sterk gericht op preventie, maar het blijft een punt van zorg.

7. Arnhem

Arnhem staat helaas op de zevende plaats in deze ranglijst. Naast de populaire bezienswaardigheden en het rijke culturele erfgoed, heeft de stad ook een minder rooskleurige kant als het gaat om zakkenrollen en bedreigingen. Vooral ’s avonds in het centrum is extra waakzaamheid geboden.

Bestrijdingsmaatregelen Arnhem

In Arnhem worden verschillende acties ondernomen om de veiligheid te waarborgen, zoals het verhogen van het aantal politieagenten in uitgaansgebieden en het benadrukken van preventieve maatregelen zoals voorlichting op scholen.

6. Heerlen

Heerlen staat op de zesde plaats en kampt voornamelijk met problemen zoals vandalisme en diefstal uit voertuigen, waaronder auto’s en motoren. 

Bestrijdingsmaatregelen Heerlen

In Heerlen wordt er veel aandacht besteed aan buurtwachten en patrouilles om het gevoel van veiligheid te versterken. Er worden ook nog meer maatregelen genomen om deze situatie te verbeteren, zoals het plaatsen van extra beveiligingscamera’s.

5. ’s-Gravenhage (Den Haag)

Den Haag, de politieke hoofdstad van Nederland, staat helaas op de vijfde plaats in onze lijst van steden met een hoog criminaliteitsniveau. Het is geen uitzondering om hier dagelijks geconfronteerd te worden met zakkenrollerij en bedreigingen. Vooral toeristische gebieden zoals het Binnenhof vormen risicovolle locaties.

Bestrijdingsmaatregelen Den Haag

In Den Haag worden verschillende initiatieven genomen op het gebied van buurtveiligheid en sociale programma’s voor jongeren, met als doel criminaliteit te verminderen.

4. Rotterdam

De stad Rotterdam, gelegen aan de haven, neemt de vierde positie in en wordt geconfronteerd met niet alleen gewone criminaliteit, maar ook een toename van ernstige misdrijven zoals bomaanslagen en schietincidenten sinds 2022. Zowel de lokale overheid als de inwoners maken zich hier zorgen over.

Bestrijdingsmaatregelen Rotterdam

Rotterdam neemt extra maatregelen om de veiligheid te vergroten, zoals het verhogen van het aantal politieagenten op straat en het benutten van geavanceerde technologieën voor opsporing.

3. Eindhoven

Eindhoven, het technologische hart van Nederland, neemt de derde positie in. Ondanks de overvloed aan innovatie in de stad, is criminaliteit een serieuze zorg, met name autodiefstallen en woninginbraken.

Bestrijdingsmaatregelen Eindhoven

In Eindhoven wordt de nadruk gelegd op hedendaagse preventieve maatregelen, zoals geavanceerde beveiligingssystemen en camera’s die gezichten kunnen herkennen.

2. Maastricht

Maastricht neemt de tweede plaats in, voornamelijk vanwege het toerisme gerelateerd aan drugs uit naburige landen. Dit veroorzaakt bijkomende problemen, zoals een stijging van zakkenrollerij en andere vormen van criminaliteit.

Bestrijdingsmaatregelen Maastricht

Maastricht zet zich in voor het betrekken van de lokale gemeenschap bij kwesties rondom veiligheid en streeft naar een evenwicht tussen handhaving en preventie.

1. Amsterdam

Helaas staat Amsterdam bovenaan deze lijst. De stad wordt geconfronteerd met een breed scala aan criminele activiteiten, waaronder diefstallen, inbraken, zware criminaliteit en aanslagen. Naast de gebruikelijke inspanningen van de politie, worden er ook extra maatregelen overwogen om de veiligheid in de stad te vergroten.

Bestrijdingsmaatregelen Amsterdam

In Amsterdam wordt de focus gelegd op zowel handhaving als preventie. De stad implementeert stadsbrede initiatieven om de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren.

Conclusie meest criminele steden Nederland

Dit was een grondige analyse van de top 10 gevaarlijkste steden Nederland 2023, inclusief de steden met het hoogste criminaliteitsniveau. Ondanks de inspanningen van veel van deze steden om de veiligheid te verbeteren, blijft criminaliteit een probleem dat voortdurende aandacht vereist van zowel de overheid als de burgers. Het is cruciaal dat zowel burgers als de overheid samenwerken om een veiligere leefomgeving te creëren.

Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.

Inhoudsopgave
Nieuwe artikelen