Search
Close this search box.

Dit zijn de 10 mooiste en grootste moskeeën ter wereld

Moskeeën dienen niet alleen als gebedshuizen voor moslims, maar vertegenwoordigen tevens iconische symbolen van islamitische architectuur en cultuur. Overal ter wereld staan moskeeën bekend om hun imposante omvang en betoverende schoonheid

Hier volgt een overzicht van de 10 meest prachtige en grootste moskeeën wereldwijd, met speciale aandacht voor de grootste moskee ter wereld, de grootste moskee in Nederland, en andere opmerkelijke bouwwerken.

Ook benieuwd wat de grootste steden in Spanje zijn? Je ontdekt het hier.

Grootste moskee ter wereld: Masjid al-Haram, Mekka, Saoedi-Arabië

De grootste moskee ter wereld, genaamd de Masjid al-Haram, ligt in Mekka, Saoedi-Arabië. Deze moskee is van speciale betekenis binnen de islam, aangezien het de Ka’aba huisvest, de heilige richting waarin moslims wereldwijd bidden. 

Tijdens de jaarlijkse bedevaart kunnen tot wel vier miljoen mensen zich verzamelen in en rondom het complex. Met een oppervlakte van 400.800 vierkante meter biedt het complex ruimte aan 820.000 tot 900.000 gelovigen, maar tijdens de bedevaart kan dit aantal toenemen tot wel 4.000.000 mensen.

Ook nieuwsgierig naar de sterkste man van Nederland? Ontdek het hier.

Op een na grootste moskee ter wereld: Al-Masjid an-Nabawi, Medina, Saoedi-Arabië

De Moskee van de Profeet, ook wel bekend als Al-Masjid an-Nabawi in Medina, is de op één na grootste moskee ter wereld. Het is een heilig bedevaartsoord voor moslims vanwege het graf van de profeet Mohammed dat erin ligt. Met een capaciteit van ongeveer één miljoen gelovigen staat deze moskee bekend om zijn opvallende groene koepel die boven het graf van de Profeet uitsteekt.

Wist je trouwens dat een Syrische hamster een leuk huisdier is? Lees er hier meer over.

Imam Ali Moskee, Najaf, Irak

De Imam Ali Moskee in Najaf, Irak, heeft ruimte voor 800.000 gelovigen en is van groot belang voor sjiitische moslims, omdat het de rustplaats van Ali ibn Abi Talib herbergt. Elk jaar trekt de moskee miljoenen pelgrims aan, vooral tijdens de Arba’een pelgrimstocht.

Imam Reza Heiligdom, Mashhad, Iran

Het Imam Reza Heiligdom in Mashhad, Iran, kan 700.000 gelovigen herbergen en beslaat een gebied van 598.657 vierkante meter. Het is een cruciale bestemming voor pelgrims met talrijke voorzieningen en binnenplaatsen. Dit heiligdom is het grootste moskeecomplex ter wereld qua oppervlakte.

Faisal Moskee, Islamabad, Pakistan

De Faisal Moskee in Islamabad, Pakistan, biedt plaats aan 300.000 gelovigen en beslaat een oppervlakte van 130.000 vierkante meter. De moskee staat bekend om zijn moderne ontwerp dat geïnspireerd is op Bedoeïenen tenten. Het is de grootste moskee in Zuid-Azië en een prominent symbool van Pakistan.

Istiqlal Moskee, Jakarta, Indonesië

De Istiqlal Moskee in Jakarta, Indonesië, biedt plaats aan 200.000 gelovigen en is de grootste moskee in Zuidoost-Azië. Het werd opgericht als eerbetoon aan de onafhankelijkheid van Indonesië en dient als een prominent nationaal symbool.

Taj-ul-Masajid, Bhopal, India

De Taj-ul-Masajid in Bhopal, India, biedt plaats aan 175.000 gelovigen en staat bekend om zijn indrukwekkende Mughal-architectuur. De constructie van deze moskee begon in de 19e eeuw en werd afgerond in 1985.

Hassan II Moskee, Casablanca, Marokko

De Hassan II Moskee in Casablanca, Marokko, biedt plaats aan 105.000 gelovigen en valt op door de op een na hoogste minaret ter wereld. Het bouwwerk strekt zich deels uit over de zee en heeft een vloer van glas waardoor bezoekers het oceaanwater eronder kunnen aanschouwen.

Badshahi Moskee, Lahore, Pakistan

De Badshahi Moskee in Lahore, Pakistan, biedt plaats aan 100.000 gelovigen en is een historische moskee uit de Mughal-periode met een ruime binnenplaats.

Sheikh Zayed Grand Moskee, Abu Dhabi, VAE

De Sheikh Zayed Grand Moskee in Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten, biedt plaats aan 41.000 gelovigen en staat bekend om zijn schitterende witmarmeren architectuur en weelderige interieur.

Arabische stad met de een na grootste moskee ter wereld

In Mashhad, Iran, ligt het Imam Reza Shrine, een van de meest vereerde heiligdommen in de islamitische wereld. Het complex, genoemd naar de achtste imam van de sjiitische islam, Imam Reza, trekt jaarlijks miljoenen pelgrims aan. Het heiligdom heeft ruimte voor 700.000 gelovigen en staat bekend om zijn prachtige gouden koepels en uitgebreide versieringen.

Grootste moskee in Europa

De Moskee van Rome, gelegen in Italië, is de grootste moskee in Europa en biedt ruimte aan 12.000 gelovigen. Naast het dienen als een essentieel religieus centrum, vertegenwoordigt deze moskee ook de aanwezigheid van de islam in Europa. Het is een indrukwekkend voorbeeld van hedendaagse islamitische architectuur binnen een Westerse setting.

Grootste moskee in Nederland

De Essalam Moskee in Rotterdam is de grootste moskee in Nederland. Met ruimte voor 1500 gelovigen, dient deze moskee als een belangrijk ontmoetingspunt voor de moslimgemeenschap in Nederland. Het opvallende ontwerp van de moskee en zijn essentiële rol in het spirituele leven van moslims in de omgeving maken het een bekende plek.

 

Deze moskeeën, elk met hun eigen bijzondere verleden en architectonische pracht, dienen niet alleen als plekken van godsdienst, maar ook als culturele symbolen die de gevarieerde traditie en verscheidenheid van de islamitische wereld weergeven. Of je nu gelovig bent of een bewonderaar van bouwkunst, deze schitterende constructies zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken.

Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen