Search
Close this search box.

Waar slapen vogels eigenlijk?

Waar slapen vogels? Vogels zijn interessante dieren waar we in Nederland volop van kunnen genieten. We zien ze voorbij vliegen of foerageren in de tuin. Maar waar slapen vogels eigenlijk? Is dat in hun nest, op een tak, of ergens anders? Het antwoord zal je verbazen en ook de manier waarop sommige vogels slapen is uniek. Krijg hier het antwoord op de vraag, waar slapen vogels eigenlijk?

De geheimen van behang met een luxe uitstraling die je moet weten!

Waar slapen vogels ‘s nachts?

Vogels slapen op de meest uiteenlopende plekken. Waar vogels slapen is afhankelijk van een groot aantal factoren. Sommige vogels slapen op een tak, maar er zijn ook vogels die midden in het weiland slapen. Er zijn zelfs vogels die in vlucht kunnen slapen.

Ontdek de nostalgische ijsjes van vroeger die iedereen kent!

Vogels slapen dichtbij eten en ver weg van roofdieren

Het antwoord op de vraag, waar slapen vogels is dus niet in een zin te omvatten. Ze kiezen meestal voor een plekje dichtbij eten en uit de buurt van roofdieren. Spechten slapen in het hol dat ze in een boom maken. Dit houdt roofdieren veilig op afstand en biedt het hele jaar door een veilige slaapplek.

Vogels die geen eigen nest of hol hebben zoals migrerende vogels zoeken het liefst een plekje in een dichtbegroeide boom. Voor deze vogels is de veiligste plek dicht bij de boomstam. 

Daar tegenover staat dat er ook vogels zijn die er juist voor kiezen om in het open veld of aan de kust te slapen. Het gaat hierbij onder andere om weidevogels en waterlopers. Die gaan op een poot staan met de kop in de wind en vallen zo in slaap. Als een watervogel de kans krijgt zullen ze op het water slapen om veilig te zijn voor landroofdieren. Dat doen ze bijvoorbeeld door op één poot te staan in ondiep water of een boomstam in het water uit te kiezen.

Waarom je moet weten wat een loft is en hoe het verschilt van andere woonruimtes!

Waar slapen vogels als het regent?

Er zijn een groot aantal vogels die niet kunnen vliegen als het regent. Als het gaat regenen moeten vogels een plekje opzoeken en wachten tot het droog wordt. Dit is uiteraard een mooi moment om wat slaap mee te pikken. Waar vogels slapen als het regent is meestal hetzelfde als wanneer het droog is. De vogels zullen wel proberen wat meer beschutting te krijgen.

Waar slapen vogels in de winter?

Vogels die in de winter niet naar warmere oorden vliegen zullen ook in de winter op dezelfde plekken slapen. Ze zullen hierbij kiezen voor plekken die zo veel mogelijk beschermd zijn tegen de elementen. Daarbij hebben vogels nog andere manieren om warm te blijven. 

We hebben het eerder al gehad over het feit dat vogels vaak met een opgetrokken poot slapen. De opgetrokken poot wordt in het verendek geschoven. Op die manier zal de vogel minder lichaamswarmte verliezen.

Zie je in het wild een vogel slapen op bijvoorbeeld een tak dan is het moeilijk om het soort te herkennen. Dat heeft met twee dingen te maken. Enerzijds worden de vleugels opgepopt met een extra luchtlaag die voor isolatie zorgt. Anderzijds leggen veel vogels hun hoofd in hun nek. Dat zorgt ervoor dat een slapende vogel eruit kan zien als een pluizige bol zonder hoofd. In werkelijkheid is hij gewoon een dutje aan het doen. 

Het unieke slaapgedrag van vogels

Bij volgens gaat het niet alleen om waar slapen vogels, het gaat ook om wanneer en hoe ze slapen. 

Het slaappatroon van vogels

Het is belangrijk om te weten dat vogels de prioriteit hebben om te eten, daar passen ze ook op aan waar vogels slapen. Ze zullen alleen slapen als ze niet kunnen eten. Dat betekent bijvoorbeeld dat uilen overdag slapen. Die kunnen namelijk het beste jagen op muizen in de schemering en in de nacht.

Zaadeters zoals een vink en een mees slapen juist ‘s nachts omdat ze daglicht nodig hebben om de zaden te kunnen vinden. Wadlopers zullen bij hoogwater slapen omdat ze bij laagwater op zoek haan naar schelpdiertjes in de branding en op het wad. 

Vogels vallen niet zomaar om

Heb je wel eens nagedacht hoe het kan dat vogels op één been slapen of op een tak blijven zitten. Vogels kunnen op een tak in een boom blijven zitten omdat ze een klemsysteem hebben. Dit systeem zorgt ervoor dat loslaten veel moeilijker is dan vastklemmen. Een vogel moet dus wakker zijn om zijn poten los te maken.

We weten al waarom vogels op één poot slapen, maar hoe kan dat eigenlijk. Het is voor vogels zoals ibissen, reigers en parkieten zo normaal dat ze op een poot slapen dat ze niet zomaar om zullen vallen. 

Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen