Search
Close this search box.

Ik kan maar weinig nieuwe vrienden maken: waarom?

Weinig nieuwe vrienden maken, het is een probleem waar veel volwassenen mee te maken krijgen. Waar het als kind heel makkelijk leek, blijkt het als volwassene een behoorlijke opgave te zijn. De vraag waarom heb ik geen vrienden, tergt veel mensen. Geen vrienden hebben is niet leuk, maar hoe kan dat en kun je er iets aan doen?

De grootste gezin geheimen onthuld!

Waarom heb ik geen vrienden?

Er zijn heel veel redenen aan te wijzen waarom iemand geen vrienden heeft. Voordat we hier verder op ingaan is het goed om te weten dat je niet de enige ben. Uit onderzoek bleek dat 20% van de bevolking aangaf geen vrienden te hebben. 

Het is daarnaast belangrijk om te weten dat de meeste mensen geen grote groep vrienden hebben, 45% van de bevolking heeft 1 tot 4 goede vrienden. Dat wil overigens niet zeggen dat je gevoelens van eenzaamheid er niet mogen zijn.

Dit zijn de meest voorkomende redenen dat mensen geen vrienden hebben:

  • Je bent introvert of voelt je ongemakkelijk in sociale situaties – Het is niet altijd makkelijk om op iemand af te stappen en een praatje aan te gaan. Dat geldt zeker voor mensen die moeilijk om kunnen gaan met sociale situaties. 
  • Je hebt weinige sociale vaardigheden – Het hebben van sociale vaardigheden is iets wat mensen moeten leren, als je geïsoleerd bent opgegroeid is dat een stuk lastiger. 
  • Je hebt weinig hobby’s buiten huis – Sommige mensen hebben tientallen hobby’s anderen geven daar weinig om. Maar het is wel een goede plek om nieuwe mensen te leren kennen. 
  • Je bent net verhuisd – Als je verhuisd bent naar een plek waar je niet in de buurt bent van je vrienden thuis moet je helemaal op nieuw beginnen.

De oplossing voor geen vrienden hebben

Geen vrienden hebben is heel vervelend, maar er is wel een oplossing als je weinig nieuwe vrienden kan maken. Sterker nog, er zijn heel veel oplossingen te vinden. Een van de beste dingen die je kunt doen is de deur uit te gaan en iets doen. Doe een cursus, vindt een sport of wordt vrijwilliger. 

Mensen die sociale angst hebben of weinig sociale vaardigheden hebben kunnen op deze manier oefenen om hun vaardigheden te verbeteren. Is dat nog even een stapje te ver dan kun je een cursus sociale vaardigheden volgen of in gesprek gaan met een psycholoog.

Ontdek de geheimen van de boomer generatie!

Vrienden maken voor mensen met sociale angst

Laten we even wat dieper ingaan op vrienden maken als je sociale angst hebt. In zekere mate hebben veel mensen hier mee te maken. Je ontmoet wel mensen, maar je weet vervolgens niet hoe je contact moet maken of hoe je een gesprek aan moet gaan. 

Een van de beste adviezen die we kunnen geven is oefenen. Iets wat je met jezelf kunt afspreken is dat je elke keer dat je in het openbaar bent of iets sociaals doet, in ieder geval met één persoon een gesprek aangaat. Probeer hierbij los te laten dat je vrienden wil maken, je moet eerst je sociale vaardigheden oefenen. 

Dit zijn manieren om toenadering te zoeken:

  • Maak oogcontact en glimlach
  • Geef iemand een compliment
  • Stel iemand een vraag die niet met ja of nee kan worden beantwoord 
  • Vraag naar iemands interesses zoals studie, werk en hobby’s
  • Praat over het weer

Weinig vrienden maken is heel vervelend, maar door te oefenen kun je je angsten overwinnen. 

Wat betekent het blauwe hartje echt?

Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen