Search
Close this search box.

Ratten als huisdier: de voor- en nadelen!

Ik wil een rat als huisdier, is dat een goed idee? Als je het met mensen hebt over een nieuw huisdier dan komt een rat als huisdier niet zomaar ter sprake. Toch is dat gek, want ratten zijn zeer intelligente en sociale wezens waardoor ze hele goede huisdieren zijn. 

We gaan hier dieper in op de voordelen en nadelen van ratten als huisdieren. Daarnaast zullen we meer vertellen over de verzorging, huisvesting en voeding van deze wezentjes. 

Ontdek de geheimen van Eleonora Wagtendonk!

 

Over de rat als huisdier

Overweeg je om een rat als huisdier te nemen dan is het goed om meer over dit beestje te weten. Ratten behoren tot de familie van de knaagdieren en zijn direct verwant aan de muis. De rat komt van oorsprong uit Azië, maar is nu over de hele wereld te vinden. 

Dit wist je niet over gekko’s als huisdier!

De tamme rat

In Europa komen twee soorten ratten voor, de zwarte rat (rattus rattus) en de bruine rat (rattus norvegicus). De rat die je thuis kunt houden is de zogenaamde tamme rat. Dit is een onderras van de bruine rat. 

Kies je een rat als huisdier dan kun je kiezen voor verschillende kleuren. Er zijn zowel grijze, bruine, als zwarte en crème kleurige tamme ratten. Daarnaast zijn er gevlekte ratten en albino ratten die volledig wit zijn met rode ogen. Het is goed om te weten dat een rat het liefst in een groep leeft. Overweeg daarom om zeker twee ratten als huisdier te nemen. 

De verborgen kanten van een fret als huisdier!

Het uiterlijk van de rat

Een rat kan zo’n 22 tot 26 cm groot worden. Dat is van de snuit tot en met de staart. De staart zelf neemt hiervan een groot deel in. Die kan 18 tot 22 cm lang worden. Die onbehaarde staart is zeer belangrijk voor de rat omdat die ervoor zorgt dat ze in evenwicht blijven als ze klimmen. 

Kies je ratten als huisdier dan kun je kiezen voor een mannetje of een vrouwtje. De mannetjes zijn wat groter dan de vrouwtjes. Mannetjes kunnen 250 tot 600 gram wegen en vrouwtjes 200 tot 400 gram. 

Ratten zijn slimme wezens met goede zintuigen

Als je een rat als huisdier hebt, zul je al snel merken dat ze zeer goede zintuigen hebben. Ze kunnen zeer goed horen en kunnen van een lange afstand dingen ruiken. Bovendien zijn de beestjes zeer slim en actief. 

Dat zorgt ervoor dat ze flink wat stimulering nodig hebben. Als je een rat als huisdier hebt, is het dan ook aan te raden om hun verblijf af en toe anders in te delen en ze zeker 1 uur per dag los rond te laten lopen.  Ze kunnen dan zelf op verkenning uit waardoor ze zich minder zullen vervelen. Houd ze wel goed in de gaten om te voorkomen dat ze aan kabels of meubels gaan knagen.  

De voordelen en nadelen van ratten als huisdier

Het houden van ratten als huisdier kan heel leuk zijn. Het is een ideaal beestje voor mensen die overdag werken omdat een rat voornamelijk laat op de dag en vroeg in de ochtend actief is. Maar er zitten ook nadelen aan het houden van een rat als huisdier. 

Voordelen van ratten als huisdier:

  • Ratten zijn sociaal – Ratten zijn sociale wezens. Ze zijn graag in de buurt van andere ratten, maar ook in de buurt van mensen.
  • Je kunt ratten zindelijk maken – Ratten kunnen leren om op een specifieke plek te plassen en te poepen. 
  • Ratten zijn intelligent – Omdat ratten zo slim zijn, kun je ze trainen en trucjes laten uitvoeren. 
  • Weinig ruimte nodig – Een rat als huisdier heeft in vergelijking tot andere huisdieren veel minder ruimte nodig. Ook als je wat kleiner woont, kun je een rat houden. 

 

Nadelen van een rat als huisdier:

  • Ratten leven niet zo lang – Een rat als huisdier is hartstikke leuk, maar ze leven slechts 2 tot 3 jaar.
  • Ratten kunnen gezondheidsproblemen hebben – Ratten krijgen regelmatig gezondheidsklachten. Zo kunnen ze eenvoudig aandoeningen aan de luchtwegen krijgen en ze krijgen vaak tumoren. 
  • Een rattenkooi ruikt niet zo lekker – Als je een rattenkooi niet regelmatig schoonmaakt kan die een vervelende geur hebben. 

De verzorging van een rat als huisdier

Het verzorgen van een rat als huisdier is vrij eenvoudig. Je hoeft ze niet uit te laten, maar ze vinden het wel fijn om af en toe buiten hun kooi te spelen. Ze houden namelijk van rennen en klimmen. Een uur buiten de kooi per dag is al voldoende. 

Verder is het van belang om hun kooi goed schoon te houden, dit voorkomt vieze luchtjes. Verder is het belangrijk om te weten dat ratten gevoelig zijn voor ziektes. Houdt ze daarom goed in de gaten en ga naar de dierenarts indien nodig. 

Voeding voor je rat als huisdier

Ratten zijn vrij makkelijk als het gaat om voeding. Je kunt speciaal voer voor ratten kopen, maar je kunt ze ook af en toe een extraatje geven. Ze lusten bijna alle fruit en groenten behalve sla en kool. Af en toe mag je ze ook een hardgekookt ei, rijst of pasta geven. Let wel op, ratten kunnen snel dik worden. Geef ze bovendien geen melkproducten, gekruid, vet of zout eten. Hier kunnen ze niet tegen.

De huisvesting voor ratten als huisdier

Wil je ratten als huisdier houden dan heb je een kooi nodig. Eerder hebben we al gezegd dat ratten graag samen leven. Kies je ervoor om twee ratten te nemen dan heb je een kooi nodig die zeker 80 cm breed, 50 cm diep en 80 cm hoog is. 

De kooi moet groot genoeg zijn om te kunnen klimmen en rennen. Ze vinden het dan ook prettig als de kooi meerdere niveaus heeft. De bodem kun je beleggen met onder andere beukensnippers, papier of speciale bodembedekkers voor de rattenkooi. Gebruik geen zaagsel of hooi.

Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen