Gekko als huisdier, wel of niet? Gekko’s zijn grappige ogende kleine reptielen die de laatste tijd steeds populairder worden als huisdier. Ze zien er uniek uit, zijn makkelijk te verzorgen en hebben relatief weinig ruimte nodig. Dit maakt deze beestjes leuke huisdieren voor iedereen die dol is op reptielen.
Leer alles over het houden van de gekko als huisdier. Inclusief informatie over de verzorging, voeding en huisvesting. Ook zullen we de voordelen en nadelen van een gekko als huisdier benoemen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Voordat je bepaald of je een gekko als huisdier neemt wil je natuurlijk weten wat een gekko is. Een gekko is een soort hagedis in de familie Gekkonideai. Uniek aan deze reptielen is dat ze kleverige voetjes hebben, een kleurrijk uiterlijk en grote ogen.
De gekko komt in verschillende werelddelen voor. Onder andere in tropische gebieden, maar ook in stedelijke gebieden en zelfs de woestijn. Ze kunnen zich dan ook prima aanpassen aan het Hollandse klimaat.
De gekko heeft een langwerpig lijfje met een lange staart en een smalle kop. Gekko’s zijn er in verschillende soorten waardoor de lengte varieert. De kleinste gekko’s worden slechts een paar cm lang, maar de grotere soorten kunnen tot wel 30 cm lang worden. Dit zijn een aantal bekende soorten:
Bijzonder aan gekko’s is dat ze zonder problemen tegen muren op kunnen lopen. Dit is te danken aan miljoenen kleine haartjes onder hun voetzolen. Die haartjes plakken aan bijna elk oppervlak, dit zorgt ervoor dat ze makkelijker kunnen jagen, maar zich ook goed kunnen verstoppen.
Er zijn heel veel verschillende gekkosoorten, maar gekko’s als huisdier vertonen meestal hetzelfde gedrag. De beestjes zijn redelijk volgzaam, maar ook een beetje schuchter. Daarbij zullen ze meestal in de nacht actief zijn. Wil je liever een huisdier dat overdag actief is dan kun je het beste voor de daggekko als huisdier kiezen.
Heb je een gekko als huisdier dan zal die zich meestal rustig gedragen. Zorg er wel voor dat je geen mannetjes bij elkaar plaatst die kunnen met elkaar gaan vechten. Een gekko zal overigens ook voor weinig herrie zorgen. Sommige zullen af en toe een klikkend geluid maken.
Houd je een gekko als huisdier zoals een luipaardgekko dan moet je daar goed voor zorgen. Gelukkig is het vrij eenvoudig om een gekko als huisdier te houden. Het belangrijkste is dat ze een terrarium nodig hebben die schoon is en warm.
Een gekko houdt van warmte, daarom heeft je gekko huisdier een terrarium nodig. Heb je maar één gekko, dan heb je een terrarium van 60x30x30 cm nodig. Op de grond kun je zand of kokosvezels leggen. Zorg dat de bodembedekking 5 tot 10 cm diep is. Dat geeft de gekko de kans om te graven.
Om te zorgen dat de gekko zich op zijn gemak voelt, kun je een paar schuilplaatsen maken. Daarbij vinden ze het prettig als ze kunnen klimmen. Ze kunnen op de wanden klimmen, maar je kunt ook een paar stevige takken plaatsen.
Gekko’s houden van een beetje warmte en licht. In de zomer hebben luipaardgekko’s bijvoorbeeld elke dag 12 tot 14 uur licht nodig. De temperatuur in het terrarium moet 28 graden zijn. Een gekko huisdier zal het overigens ook prettig vinden als er een plekje is waar ze wat warmer kunnen liggen.
Plaats hiervoor een warmtelamp waaronder het 30 tot 35 graden kan worden. Plaats de lamp aan een kant van het terrarium zodat de gekko zelf kan bepalen of ze de extra warmte opzoeken.
Heb je een gekko als huisdier zoals een luipaardgekko of daggekko dan eten die het liefst insecten. Je kunt hierbij denken aan sprinkhanen, muggen, krekels, meelwormen, torren en kakkerlakken. Je kunt veel van deze insecten kopen in de dierenwinkel.
Je kunt in de dierenwinkel zonder problemen krekels, sprinkhanen en kakkerlakken kopen. Dit is voeding waar veel voedingswaarde in zit. Zorg dat je je gekko precies genoeg te eten geeft, zodat de insecten niet rond gaan lopen.
Je kunt in de dierenwinkel ook meelwormen kopen, maar het is belangrijk om te weten dat die niet veel voedingswaarde hebben. Kies je voor deze optie dan moet je ze bestrooien met calcium en vitamine supplementen die bij de dierenwinkel verkrijgbaar zijn.
Een gekko heeft ook altijd vers water nodig. Zet hiervoor een ondiep bakje in het verblijf. Dit bakje moet zo ondiep zijn dat je gekko niet kopje-onder kan gaan.
Voordat je besluit om een gekko als huisdier te nemen is het goed om de voordelen en nadelen tegen elkaar af te wegen. We zetten ze hier voor je op een rijtje.
Voordelen van een gekko als huisdier:
Nadelen van een gekko als huisdier:
Schrijver voor Naamloos.nl
Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.