Wat betekent ouleh?

Straattaal komt steeds meer voor onder de jongeren. Soms hoor je woorden waarvan je niet weet wat ze betekenen. Vaak komen straattaal woorden voort uit de taal van andere landen. Denk bijvoorbeeld aan de Arabische taal, de Surinaamse taal of de Antilliaanse taal. Een veelvoorkomend stopwoordje in straattaal is de term ‘ouleh’, maar wat betekent ouleh?

Heb jij overigens je eigen paard en moet je nog een naam geven? Ontdek hier de leukste paardennamen!

Ouleh betekenis

Ouleh betekent in het Arabisch iets anders dan ouleh in straattaal. In de Arabische taal staat het woord namelijk voor niets meer dan ‘zij’. Hierdoor is het in de Arabische taal gewoon een aanwijzend voornaamwoord. Doordat straattaal een mix is van verschillende talen, heeft op straat het woord ouleh een geheel andere betekenis gekregen. 

Wist je trouwens dat dit de rijkste Nederlander is?

Ouleh betekenis straattaal

Op straat heeft ouleh dus een andere betekenis dan in de Arabische taal. Op straat wordt het woord namelijk voornamelijk gebruikt als een stopwoordje. Het heeft eigenlijk geen betekenis, maar toch voegt het wel iets toe in het gesprek. 

Op straat wordt ouleh voornamelijk gebruikt als ‘of niet dan?’. Toch zijn er ook mensen die zeggen dat de betekenis van het woord te vergelijken is met de term ‘Wollah’. Laatstgenoemde term betekent ‘ik zweer het op Allah’.

Ook wel eens afgevraagd wat een vinkje op WhatsApp betekent? Lees het hier.

Hoe is ouleh bekend geworden?

De term ouleh was niet altijd bekend in de straattaal. Het heeft de afgelopen jaren steeds meer bekendheid gekregen. Dit heeft voornamelijk te maken met een straatinterview dat gedaan werd door social media kanaal Rumag. Presentator René Watzema ging de straat op om te vragen hoeveel de outfit van voorbijkomende passanten. 

 

Tijdens dit interview kwam hij een jongen tegen die geheel gekleed was in Gucci en Louis Vuitton. Tijdens elke zin die de jongen sprak kwam het woord ouleh voor. Het duurde daarom ook niet lang voordat er een groot aantal memes op het internet verschenen. Voordelen hiervan waren ‘RTL Oulehvard’ of ‘Cafe Ouleh’. Hieronder kun je dat filmpje bekijken:

Het ontstaan van straattaal

Straattaal is iets wat al ruim vijftig jaar voorkomt in Nederland. Vooral in de jaren tachtig werd duidelijk hoe straattaal steeds meer door de Nederlandse taal werd verwerkt. De straattaal werd in deze tijd voornamelijk gebruikt door jongeren. Inmiddels is straattaal niet meer weg te denken uit de Nederlandse culturele samenleving. 

 

Bij straattaal wordt voornamelijk gebruik gemaakt van andere talen. Straattaal bevat de Nederlandse taal, maar ook Marokkaans (Berbers en Arabisch), Surinaams (Sranantongo), Turks, Engels en Antilliaans (Papiaments).  Doordat straattaal ook steeds meer in de media voorkomt, is het inmiddels ook een geschreven Nederlandse taal geworden. 

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.