Zoeken
Sluit dit zoekvak.

5 Redenen waarom je geen olifantenrit moet maken

Voor veel vakantiegangers naar Aziatische bestemmingen lijkt het een droom, een olifantenrit maken. Het werd voorheen door heel veel reisorganisaties gepromoot, maar we beseffen ons steeds meer dat een olifantenrit eigenlijk niet meer kan. Olifanten die deze olifantenritjes moeten maken worden vaak slecht behandeld. Dit zijn alle redenen waarom je geen olifantenrit moet maken.

Wist je ook dat dit de draagtijd van een olifant is?

1. Olifanten moeten eerst gebroken worden

Voordat je een olifant zover krijgt dat ze mensen op hun rug willen dragen moet je ze onder controle krijgen. Hiervoor moet de olifant eerst gebroken worden. Het breken van de olifant is een proces waarbij ze continu gestraft worden, totdat ze niet anders kunnen dan gehoorzamen. 

De manier waarop olifanten gebroken worden is door ze veelvuldig te slaan. De olifant heeft hierdoor een zeer wreed leven zonder vrijheid. Een olifant hoort in de natuur waar ze de ruimte hebben om te bewegen en te doen wat ze zelf willen.

Zin in meer olifantenweetjes? Bekijk er hier meer!

2. Zolang er vraag is naar olifantenritjes worden wilde olifanten gevangen

Voor een olifantenrit zijn olifanten nodig. Zolang er vraag naar is zullen wilde olifanten gevangen worden om de ritjes voor toeristen te verzorgen. Dit zorgt ervoor dat de populatie Aziatische olifanten alleen maar verder afneemt. Alleen als deze praktijken een halt worden toegeroepen heeft de Aziatische olifant een kans om te overleven.

Een olifant is natuurlijk heel sterk, maar is hij sterker dan deze man?

3. De olifanten worden slecht behandeld

Als toerist denk je misschien dat één olifantenrit geen kwaad kan. Het probleem is dat olifanten dag in dag uit moeten werken en dat totdat ze dood gaan. Ze moeten ook werken als ze een wond hebben, ziek zijn en zelfs als ze gebroken botten hebben. Omdat een olifant heel veel eten nodig heeft kunnen de eigenaren het niet veroorloven om ze niet continu te laten werken. Kortom, het leven van een olifant is heel zwaar.

In Indonesië heb je verschillende olifanten reservaten, waar ze worden opgevangen en worden gered na mishandeling. 

4. Je kunt ernstig ziek raken van een olifantenrit

Een olifantenrit is niet alleen schadelijk voor de olifant, maar ook voor de mensen die de olifantenrit maken. Olifanten dragen namelijk ziektes met zich mee die heel makkelijk op mensen overgedragen kunnen worden. De belangrijkste overdraagbare ziekte die ze bij zich dragen is Tuberculose. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 10 olifanten die olifantenritjes maken deze ziekte bij zich dragen. Als mens kan deze ziekte zeer schadelijk zijn.

5. Olifanten zijn niet gemaakt voor het dragen van mensen

Het gewicht van mensen lijkt in vergelijking tot de olifant vrij klein. Dat is zeker waar, maar wie een olifantenrit zal maken zal merken dat het niet alleen het gewicht is van een mens. Een olifant moet ook een grote bak of zadel dragen waarop vaak meerdere mensen plaatsnemen. De rug van de olifant is hier niet voor gemaakt. Veel olifanten houden hier wervelproblemen en lelijke wonden aan over. 

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen