Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Dit is de kleinste vogel ter wereld

Wat is de kleinste vogel ter wereld? De kleinste vogel ter wereld is de kolibrie en om specifieker te zijn de bijkolibrie. Kolibries zijn kleine kleurrijke vogels met een spitse snavel die in Noord-Amerika en Zuid-Amerika leven. Er zijn verschillende kleine kolibries, maar de kleinste vogel is de bijkolibrie.

Ook nieuwsgierig naar de grootste moskee ter wereld? Ontdek het hier.

De bijkolibrie - De kleinste vogel ter wereld

Kolibries zijn sowieso kleine vogels, maar de bijkolibrie spant toch echt de kroon. De gemiddelde kolibrie wordt tussen 7 en 13 cm groot, maar de bijkolibrie wordt slechts 6 cm groot. Dat zijn de vrouwtjes, mannetjes worden slechts 5,5 cm groot. Hiermee is het zonder twijfel de kleinste vogel ter wereld.

Kolibries komen overal in Amerika voor, maar de bijkolibrie wordt alleen op het eiland Cuba waargenomen. Zoals vaak het geval is bij vogels zijn de mannetjes en vrouwtjes allebei verschillend en heeft het mannetje fellere kleuren dan het vrouwtje. 

Mannetjes hebben iriserende blauwe en groene veren op hun rug. Hun keel is helderrood tijdens de paartijd en de rest van het lichaam is grijswit. Vrouwtjes hebben wat minder felle groene en blauwe veren op hun rug en een lichtgrijze onderkant. Hun staart heeft witte vlekken. Opvallend aan de bijkolibrie is dat ze in tegenstelling tot andere kolibries minder slank zijn, ze zijn juist wat molliger. 

Mannetjes bijkolibrie:

  • Lengte: 5,5 cm
  • Gewicht: 1,95 gram
  • Kleur: Blauw, groen, grijswit

 

Vrouwtjes bijkolibrie:

  • Lengte: 6,1 cm
  • Gewicht: 2,6 gram
  • Kleur: Blauwgroen, lichtgrijs

 

Wist je trouwens dat dit de lelijkste vis ooit is? Lees hier meer.

De kleinste vogel ter wereld vliegt razendsnel

De kleinste vogel ter wereld is een heel bijzonder wezentje. Zo kunnen ze bijvoorbeeld 20 uur achter elkaar vliegen. Hierbij kunnen ze snelheden bereiken die op kunnen lopen tot 50 kilometer per uur. Ook interessant om te weten is dat deze kleine vogel net als andere soortgenoten achteruit kan vliegen.

Om zo lang en snel te kunnen vliegen hebben ze heel veel brandstof nodig. Die krijgen ze uit de nectar van bloemen. Dat zijn overigens niet zomaar bloemen. De bijkolibrie drinkt alleen nectar van 10 verschillende bloemen waarvan er 9 endemisch zijn voor Cuba.

Ken jij de langste plaatsnaam van Nederland eigenlijk al? Ontdek het hier.

Het paargedrag van de kleinste vogel

Deze kleine vogel is nog niet met uitsterven bedreigd, maar het zit er wel aan te komen. Gelukkig kunnen vrouwtjes bijkolibries jaarlijks twee eieren leggen. De kleinste vogel ter wereld kan voor het eerst nageslacht krijgen als ze een jaar oud zijn. Dan zullen de mannetjes de vrouwtjes het hof maken door geluid te maken met hun staartveren.

Het broedseizoen is van maart tot juni, dit is ook wanneer de vrouwtjes hun eieren leggen. Die leggen ze in een neste gemaakt van spinnenweb, bast en droog gras. Het nest is slechts 2,5 cm in diameter en hangt op een hoogte van 3 tot 5 meter boven de grond. Na 21 dagen komen de eieren van de kleinste vogel ter wereld uit. 

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen