Van kilo naar liter: waarom rekenen wij in liters?

Het maakt niet uit of je een kilo stenen hebt of een kilo veren, het gewicht blijft altijd hetzelfde. Toch is dit niet het geval als je liters en kilo’s met elkaar vergelijkt. Toch is het een veelvoorkomende fout dat mensen denken dat één kilo gelijkstaat aan een liter. De belangrijkste vraag is daarom nu: Hoeveel liter is 1 kilo?

Wat zijn de grootste steden in Spanje eigenlijk? Je ontdekt het hier.

Het verschil tussen een liter en een kilo?

Stel je voor dat je 1 kg vloeibaar schoonmaakmiddel koopt, dan is dit niet gelijk aan één liter water. Professionele reinigingsmiddelen zijn bijvoorbeeld veel zwaarder dan gewoon water. Ondanks dat het een soortgelijk gewicht is, heeft dit alles te maken met de dichtheid van een bepaalde vloeistof. 

Om uit te leggen hoe je een kilo naar liter kunt omrekenen, is het van belang om eerst het verschil tussen beide te herkennen.

  • Een kilo
    Een kilo meet de massa of het gewicht van een bepaalde stof. Hierdoor is een kilo altijd gelijk aan 1000 gram. 
  • Een liter
    Een liter is eenheid die het volume opmeet. Het meet de ruimte die een bepaalde vloeistof of gas inneemt. Bij bijvoorbeeld een liter water beslaat de liter één kubieke decimeter (dm³).

 

Ben jij ook benieuwd naar de grootste vlinder qua vleugeloppervlak? Lees hier meer.

Hoe bereken je het verschil tussen 1 liter/1 kilo

Weet jij trouwens hoe lang het langste Nederlandse woord is? Bekijk het hier!.

Het verschil tussen een kilo en een liter hangt dus af van de dichtheid van het materiaal. Toch is er een gemakkelijke berekening. Het begint allemaal met de dichtheid van de stof (1 kg/l of 1000 kg/m³). De formule die berekend wordt van 1 liter 1 kilo is: 

Massa (kg)

=

Volume (l)

×

Dichtheid (kg/l)

Massa (kg)=Volume (l)×Dichtheid (kg/l)

Voorbeeld: 2 liter water weegt 2 kg omdat de dichtheid van water 1 kg/l is.

Wanneer je het gewicht wil omrekenen naar liters, dan krijg je te maken met een andere berekening: 

Volume (l)

=

Massa (kg)

÷

Dichtheid (kg/l)

Volume (l)=Massa (kg)÷Dichtheid (kg/l)

Voorbeeld: 2 kg water is 2 liter omdat de dichtheid van water 1 kg/l is.

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.