Search
Close this search box.

Hoeveel liter is een gallon?

Hoeveel liter is een gallon is een vraag die makkelijk te beantwoorden is. In een gallon zit 3,78544 liter. Woon je in Nederland dan zul je hier in het dagelijkse leven weinig mee te maken krijgen. Maar ga je naar de Verenigde Staten of werk je bij een internationaal bedrijf dan kunnen gallons en liters nog wel eens voor verwarring zorgen.

Het is daarbij niet alleen interessant om te weten hoeveel liter een gallon is, maar ook waarom we verschillende meeteenheden hanteren. Want het zijn niet alleen gallons en liters die verschillend zijn. Ontdek hier niet alleen hoeveel een gallon is, maar ook waarom er een verschil is tussen liter en gallon.

Je gelooft niet hoeveel dit huis kost!

Wat is een liter?

Voordat we verder ingaan op hoeveel liter er in een gallon zit moeten we weten wat een liter eigenlijk is. Een liter is een eenheid waarmee het volume van iets gemeten kan worden. Het symbool voor de liter is “L”. Een liter bestaat uit een kubieke decimeter of 1000 kubieke centimeter. 

De eenheid liter is handiger in gebruik dan een gallon. Je kunt de liter namelijk eenvoudig gebruiken om andere inhoudsmaten te meten. Denk hierbij aan milliliter, maar ook decaliter en hectoliter.

  • Milliliter – 0,001 liter
  • Centiliter – 0,01 liter
  • Deciliter – 0,1 liter 
  • Liter – 1 liter
  • Decaliter – 10 liter
  • Hectoliter – 100 liter
  • Kiloliter – 1000 liter

Wat is een gallon?

Een gallon is een eenheid om volume te berekenen. Hoeveel liter is 1 gallon? 3,78544 liter om precies te zijn. De liter en gallon verschillen nogal van elkaar, maar we kunnen het nog iets ingewikkelder maken. Er zijn verschillende gallons waarmee gemeten wordt. Er is namelijk een Britse gallon, Amerikaanse droge gallon en een Amerikaanse vloeibare gallon.

Je gelooft niet hoe mooi deze routes zijn!

Amerikaanse vloeibare gallon

Als we de vraag stellen hoeveel liter zit er in een gallon dan hebben we het eigenlijk altijd over de vloeibare gallon. Dit is de meeteenheid waarmee men in de Verenigde Staten en nog een paar landen vloeistoffen meten. Een gallon is hoeveel liter? 3,78544 liter. 

De schokkende waarheid achter dubbele getallen!

Amerikaanse droge gallon

Naast de vloeibare gallon wordt in de Verenigde Staten ook een droge gallon gebruikt. Deze eenheidsmaat wordt gebruikt om droge goederen zoals graan en rijst te meten. Ze maken hier in het dagelijks leven overigens zelden gebruik van. Een droge gallon is hoeveel liter, vraag je je misschien af. Een droge gallon is 4,40488 liter. 

Britse gallon

Tot 1 januari 2000 werd in het Verenigd Koninkrijk een andere gallon gebruikt dan in de Verenigde Staten. Als je je afvraagt hoeveel liter zit er in een gallon in het Verenigd Koninkrijk dan is het antwoord 4,54609 liter. Deze eenheidsmaat werd onder andere in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in het Gemenebest gebruikt. Denk hierbij aan Nieuw-Zeeland, Canada en Australië. De eenheidsmaat werd op 1 januari 2000 afgeschaft. 

Het metrieke stelsel versus het imperiale stelsel

Als je wil weten hoeveel liter 1 gallon is kom je er al snel achter dat het om een vreemd getal gaat. Dat heeft te maken met het feit dat in het metrieke stelsel liter gebruikt wordt en in het imperiale stelsel, of Imperial Standard System, de gallon. De meeste landen in de wereld maken gebruik van het metrieke stelsel. 

Het imperiale systeem is een systeem dat uit Engeland komt, maar nu alleen nog in de Verenigde Staten, Myanmar en Liberia wordt gebruikt. De standaard eenheden zijn de volgende:

  • Lengtemaat – Yard
  • Massa – Pond 
  • Inhoud – Gallon

 

Als je kijkt naar de inhoudsmaten van het metrieke stelsel dan zie je dat die heel logisch op elkaar aansluiten. In het imperiale stelsel is dat wat minder het geval. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de lange historie van dit stelsel. 

De hoeveelheid van een gallon heeft bijvoorbeeld te maken met de grootte van vroegere wijnvaten. Daarnaast gebruiken ze ook pints (bierglas), drops (druppel) en petrol barrel (olievat). Om het voor iedereen makkelijker te maken zijn de meeste landen op het metrieke stelsel overgestapt. 

Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen