Dit is de verrassende reden waarom we de klok bij wintertijd een uur terugdraaien!

Of je het nu prettig vindt of niet, aan het gesleutel met de tijd ontkom je op deze plek van de wereld niet. De wintertijd gaat namelijk weer in, wat betekent dat we teruggaan naar de ‘normale’ tijd. Dit gebeurt in de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 oktober.

Twijfel je altijd of de klok vooruit of achteruit gaat? Een handig ezelsbruggetje: in het VOORjaar zetten we de klok VOORuit, dus in het najaar gaat de klok een uur achteruit.

De oorsprong van zomer- en wintertijd

Het idee van zomer- en wintertijd werd voor het eerst ingevoerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Voor die tijd was de wintertijd de standaardtijd in Nederland. De Duitsers vonden het echter praktischer als het ’s avonds langer licht zou zijn, en daarom verzetten ze de klok naar wat we nu zomertijd noemen. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, werd de wintertijd opnieuw de norm in Nederland.

Bijna dertig jaar bleef dit zo, totdat de oliecrisis van de jaren ’70 uitbrak. Om energie te besparen, werd de zomertijd in 1977 opnieuw ingevoerd. Dit zou helpen om meer gebruik te maken van natuurlijk daglicht en minder afhankelijk te zijn van kunstmatige verlichting. Interessant genoeg is het idee van zomer- en wintertijd zelfs al in de 18e eeuw voorgesteld door Benjamin Franklin, die dacht dat het een effectieve manier zou zijn om kaarsen te besparen!

De aanhoudende discussie over zomer- en wintertijd

Het verzetten van de klok is al jaren onderwerp van discussie. Naast de verwarring die het elk half jaar met zich meebrengt, wijzen onderzoeken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ook op de impact ervan op zowel het milieu als onze gezondheid. Sinds 2018 buigt de Europese Commissie zich over de vraag of we niet beter de zomer- of wintertijd volledig kunnen afschaffen. Tot op heden is er echter nog geen definitieve beslissing genomen.

Voorlopig blijven we de klok nog verzetten. In de nacht van 26 op 27 oktober draaien we de klok een uur terug. Maar wie zorgt er eigenlijk voor dat de grote klokken, zoals die van de Petrustoren of op station Woerden, goed worden ingesteld? indebuurt dook erin en ontdekte hoe Woerden deze taak klaart. Mocht je benieuwd zijn wanneer de klok weer vooruitgaat: dat gebeurt in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart 2025.

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.