arbeidsmarkt Heerlen

De arbeidsmarkt in Heerlen is rondom de jaren ’90 altijd een probleem geweest, vooral omdat niemand er wilde werken. De nasleep van de mijnen was nog goed te voelen, sociale huurders die nergens heen konden in het land werden daar geplaatst en een heroïne crisis maakte veel kapot. Nu, een paar decennia later, lijkt Heerlen aan een wederopstanding bezig. Het centrum van de stad welke ooit een van de meest aantrekkelijke in Nederland was krijgt een nieuw likje en steeds meer mensen gaan er wonen. Nu rest nog de vraag: wat doet dit met de arbeidsmarkt? Ik ben voor jullie op onderzoek uitgegaan en naar het diepe zuiden gereisd!

De situatie vroeger

De arbeidsmarkt van Heerlen zat op zijn allerlaagst rondom 1987-1993, wat ook gezien wordt als het absolute dieptepunt van de regio. De enige mensen die nog wel eens werkten kwamen via uitzendbureaus en het aantal ZZP’ers stagneerden gigantisch. Daarnaast was er nog de welbekende heroïne crisis in Nederland (en vooral in Heerlen). Hoewel deze ongeveer tussen ’72 en ’90 plaatsvond, was Heerlen altijd al anders dan de meeste kinderen in de klas. Deze had hier namelijk nog last van tot bijna begin jaren 2000! Heerlen is in 2 decennia van economisch hoogstandje naar heroïne hoofdstad. Heerlen kwam in opstand, het was het begin van de weg naar boven waar nu in de hedendaagse 21ste eeuw de vruchten van geplukt worden.

Hoe zit het nu met de arbeidsmarkt in Heerlen?

Dat mensen tevreden zijn, dat is zeker. Zo geeft de gemiddelde werkzame persoon in Heerlen een 7,6 betreffende baantevredenheid. Echter, dit kan een verkleurd plaatje geven doordat dit onderzoek enkel was afgenomen onder kantoorbanen. Heerlen heeft een grote sector van mensen die, simpel gezegd, niet op een stoel in een airco kantoor werken. De Heerlense arbeidsmarkt is divers, net zoals de stad zelf. Ook ziet men dat de Heerlense werker sneller voor zichzelf opkomt, vooral ook vanwege het te kort aan werknemers. Zo slaat men steeds sneller een arbeidsrecht advocaat in Heerlen in de handen omdat ze nu eindelijk durven. Waarom zou je blijven zitten bij een baas dit er niet zit voor jou? Dat is het sentiment wat ik vaker hoorde toen ik men op straat aansprak. 

Ook werd men gevraagd: hoe kan een nieuwe werkgever jou aantrekken. Het antwoord was heel simpel: meer geld. We moeten niet vergeten dat Parkstad, ondanks dat de weg naar boven is ingeslagen, nog altijd een van de regio’s is waar in de laatste decennia het grootste verval heeft plaatsgevonden. Waar de mijnen ooit het economische hart van bijna heel Nederland waren, lieten ze een net zo’n groot gat achter nadat de industrie gesloten werd. Wat overbleef was een gemeenschap waar de hoger opgeleide werkers verhuisde en de baanloze/lager opgeleide mensen bleven zitten én werden bijgevuld door de regering met de mensen die zich elders niet konden gedragen. Het resultaat? Een diep dal en nu een mogelijk glanzende toekomst. De arbeidsmarkt in Heerlen doet het goed en Heerlen zelf zal zeker volgen.

Ben je nou benieuwd naar meer werkgerelateerde blogs? Lees dan ook zeker onze andere blog waar we meer vertellen over de impact van een schone werkplek op werknemersmoraal en productiviteit!

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.