Wanneer het vochtig is krioelt het ervan: slakken. Klein slijmerige beestje met of zonder huisje. De meeste mensen gruwelen ervan en willen er het liefst zo snel mogelijk vanaf. Maar daar zou ik toch een beetje mee oppassen. Slakken zijn namelijk enorm functioneel!

Het doel van een slak

Hoewel ze er niet zo uitzien, zijn slakken eigenlijk hele nuttige beesten. Ze eten afgestorven plantdelen, rottend afval en zelfs kleine dode beestjes op. Inwendig zetten ze deze stoffen om tot een vruchtbaar product die de verdere kringloop van de flora weer ten goede komt. Hetgeen ze uitpoepen is dus schoner dan wat ze innemen!

Naast het feit dat slakken de wereld dus letterlijk schoner maken, dienen ze ook als een voedselbron voor verschillende dieren. Met name kippen, vogels, egels en padden zijn dol op de slijmerige beestjes.

Waarom willen we er toch vanaf?

Met name naaktslakken, maar ook de huisjesslakken, zijn vaak besmet met larven van de longwormparasiet. Gelukkig vormen deze parasieten geen gevaar voor de mens. Echter, bij honden of katten kunnen ze wel ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en zelfs dodelijk zijn. De huisdieren kunnen deze larven binnen krijgen wanneer ze (per ongeluk) slakken opeten.

Tevens zijn deze wormen schadelijk voor planten. Ze tasten de bladeren aan of kunnen ervoor zorgen dat gekweekt voedsel niet meer eetbaar is. Veel tuinders zijn daarom absoluut niet blij met slakken in hun gaard.

Slakken bestrijden

Hoewel de slakken zelf dus enorm nuttige beestjes zijn, zijn ze zich er niet van bewust dat ze organismen meedragen die wèl schadelijk zijn voor de natuur. Helaas is het bijna onmogelijk om enkel de parasieten te bestrijden. Hierdoor kiest men ervoor de slak volledig te verwijderen. Er zijn verschillende diervriendelijke methodes om beestjes te verjagen zonder ze te doden.

Omspitten van de grond

Slakken houden van een vochtige omgeving. Door de grond regelmatig om te spitten en los te schoffelen, droogt deze uit. Dit heeft geen gevolgen voor je planten, omdat de wortels zich dieper in de grond bevinden. Echter, slakken vinden de droge grond niet prettig en zullen opzoek gaan naar een andere omgeving. In een woestijn zul je dan ook geen enkele slak aantreffen, terwijl een tropisch regenwoud voor hen voelt al een walhalla.

Om het omspitten van de grond eenvoudiger te maken, kan het handig zijn om een rolcontainer te huren voor al je tuinafval. Hierdoor zorg je ervoor dat je tuin netjes blijft en slakken geen vochtige plekken hebben om zich te verstoppen.

Wil jij een container huren in Maastricht of omgeving? Dat kan gemakkelijk via deze link!

Strooi koper

Een bijzonder fenomeen: wanneer het slijm dat slakken afscheiden in aanraking komt met koper, krijgen de slakken elektrisch schokjes. Niet prettig natuurlijk! Ze blijven daarom het liefst weg van koperen materialen.

Ruwe materialen tegen slakken

Naast de schokjes die slakken krijgen van koper, vinden ze ruwe materialen ook niet prettig. Het slakkenlichaam is zacht en slijmerig. Een ruwe of stekelige ondergrond kan scheurtjes in hun lijf veroorzaken of pijn doen wanneer ze er, met een zeer trage snelheid, overheen kruipen. Ruwe of stekelige ondergronden die niet schadelijk zijn voor de natuurlijk zijn bijvoorbeeld:

Verwijder nat tuinafval

Zoals al eerder vermeld: slakken zijn gek op vochtige plekken. Ligt er nat tuinafval in je tuin? Dan vinden deze beestjes het natuurlijk heerlijk om zich daartussen te nestelen. Voorkom dat je deze plekken in je tuin creëert en ruim je (natte) tuinafval zo snel mogelijk op.

Geurige planten verjagen de beestjes

Slakken houden van planten met grote bladeren. Echter, er zijn ook verschillende planten waar de slijmerige kruipers het liefst bij wegblijven. Planten met sterke geuren vinden de beestjes absoluut niet fijn. Denk bijvoorbeeld aan diverse kruiden zoals munt, lavendel of rozemarijn (deze is tevens ook stekelig!).

slak op blad

Een biertje voor de slakken

Slakken zijn zot op bier! Wie niet? Wanneer je een potje vult met een bodempje bier en deze ingraaft in de grond, komen ze hier massaal op af. Zorg wel dat het potje diep genoeg is, zodat de kruipers er niet gemakkelijk weer uit kunnen klimmen. Let er wel op dat je de val regelmatig leeg maakt.

Hoewel slakken vaak als hinderlijk worden gezien, hebben ze een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze helpen bij het opruimen van afval en zijn een voedselbron voor veel dieren. Door gebruik te maken van diervriendelijke methodes, kun je je tuin beschermen zonder de natuurlijke balans te verstoren. Experimenteer met de verschillende technieken die hierboven zijn besproken en geniet van een slakvrije tuin!