Zo gebruik je veilig een open haard

In steeds meer huizen doet de open haard zijn (her)intrede. Deels wordt dit ingegeven doordat mensen willen besparen op de stookkosten. Als de haard brandt dan hoeft de cv niet aan en wordt er dus bespaard op de gasrekening. Bovendien is zo’n knapperend haardvuur natuurlijk heel knus en gezellig. Maar het is wel belangrijk om een houtkachel veilig te gebruiken. Met deze tips is de kans op problemen een stuk kleiner.

Laat de schoorsteen elk jaar vegen

Een schoorsteen die wordt gebruikt voor een houtkachel moet elk jaar worden geveegd. Restanten van roet worden daarbij verwijderd en de luchtkanalen worden goed schoongemaakt. Bovendien controleert de schoorsteenveger ook de eventuele vogelwering op de schoorsteen of die niet verstopt zit met afgevallen blad en andere vervuiling. Een goede doorstroming van zuurstof is belangrijk. Zo wordt een schoorsteenbrand voorkomen en de kans op een koolmonoxidevergiftiging verkleind.

De schoorsteenveger bestel je in mei, na afloop van het stookseizoen, of in oktober, kort voordat de kachel weer aan gaat.

Gebruik droog hout

Hout dat je gebruikt in de kachel moet goed droog zijn. Veel mensen denken dat hout dat een paar weken heeft gedroogd de kachel wel in kan, maar niets is minder waar. De meeste houtsoorten moeten 6 tot 12 maanden drogen. Hoe harder het hout, hoe langer het duurt voordat het geschikt is voor de open haard. Vers hout is daarom niet zo geschikt voor de kachel. Je kunt beter haardhout kopen dat al is gekloofd en gedroogd. Leveranciers drogen het hout doorgaans versneld zodat het direct geschikt is om te stoken.

Hout weghalen uit bossen is verboden en kan je een boete opleveren. Ook omgewaaide bomen mag je niet verzagen en er delen van meenemen om als kachelhout te gebruiken. Meer informatie over geschikt haardhout vind je op https://www.bewust-haardhout.nl/.

Laat de kachel veilig branden

Als je de kachel aansteekt dan is het belangrijk om goed op de veiligheid te letten. Zorg dat er geen vonken de kamer in kunnen komen door een vonkenscherm te gebruiken of liever nog een kachel met een deur met vuurvast glas. Let ook altijd op de veiligheid van jonge kinderen en huisdieren. Laat de kachel niet branden als je geen toezicht kunt houden. Doof het vuur als je het huis verlaat of als je gaat slapen. Leeg de aslade regelmatig zodat die niet te vol wordt.

Hoeveel warmte geeft een ‘nephaard’?

Er zijn ook zogenaamde ‘nephaarden’ in de handel. Dit zijn elektrische kachels die een vlammenschouwspel nabootsen met verlichting. Deze kachels geven in de meeste gevallen geen warmte, ze zijn puur bedoeld als sfeermakers. Ideaal als je in een appartement woont of een echte open haard te bewerkelijk vindt. Sommige modellen geven wel geringe warmte omdat ze ook een verwarmingselement hebben.

Bedenk wel dat een elektrische kachel relatief veel stroom verbruikt en dus vaak een duurder alternatief is dan de cv-ketel.

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.