
Iedereen heeft het weleens meegemaakt: je pakt de afstandsbediening, wilt gewoon Netflix aanzetten, en per ongeluk druk je op een mysterieuze knop waarvan je het bestaan was vergeten. Plots gaat je tv op zwart, opent er een onbekend menu of hoor je een robotstem die je nog nooit eerder hebt gehoord. In dit artikel nemen we de meest nutteloze knoppen op je afstandsbediening onder de loep. En ja, sommige zijn écht overbodiger dan een zadel op een vis.
Technisch gezien zou deze knop je moeten helpen om van HDMI1 naar HDMI2 of AV te schakelen. In werkelijkheid druk je erop, gebeurt er niets of raak je verstrikt in een eindeloze cyclus van bronnen die je niet gebruikt. Je raakt per ongeluk op het beeld van je oude DVD-speler die je al jaren niet hebt aangeraakt.
Gebruiksscore: 2/10
Frustratiepotentieel: hoog
Op papier zou de Guide-knop je tv-gids moeten openen. In werkelijkheid opent ‘ie soms helemaal niets – tenzij je een bepaald tv-abonnement hebt dat je allang hebt opgezegd. Je drukt erop en blijft staren naar een leeg of foutief menu.
Gebruiksscore: 1/10
Voelt als: een deur naar een kamer die niet bestaat
Deze knoppen lijken rechtstreeks uit een regenboogthema van de jaren ’90 te komen. Rood, blauw, geel en groen – vaak zonder uitleg of label. Soms doen ze iets in obscure menu’s, soms doen ze niets. De handleiding zwijgt. Jij zwijgt ook, want je geeft het op.
Gebruiksscore: 0/10
Waarschijnlijk alleen nuttig voor: technici of tijdreizigers
Deze knop is bedoeld om je tv automatisch uit te zetten na een ingestelde tijd. Alleen: wanneer heb je die bewust gebruikt? Precies. Vaak druk je er per ongeluk op en vraag je je later af waarom je scherm uitvalt terwijl je midden in je serie zit.
Gebruiksscore: 3/10
Beter alternatief: gewoon in slaap vallen met de tv aan
Ooit een held in het analoge tijdperk, nu een relikwie uit het verleden. Druk je erop, dan krijg je soms een zwart scherm. Of nog erger: pagina 101 met weerberichten uit 2007. Fabrikanten zijn het blijkbaar vergeten te verwijderen.
Gebruiksscore: 0,5/10
Gevoel dat je krijgt als je erop drukt: nostalgische verwarring
Goede vraag. De meeste afstandsbedieningen worden universeel ontworpen voor meerdere modellen, systemen en landen. Dat betekent dat fabrikanten liever meer knoppen toevoegen dan te weinig – en dat levert een overdaad aan functies op die je nooit gebruikt.
Soms zijn het restanten uit oude software, soms functies voor geavanceerde gebruikers, en soms gewoon… vergeten knopjes. Het kost minder om ze standaard te printen dan om per regio een aangepaste versie te maken.
Ja, graag. Gelukkig zien we steeds vaker dat moderne afstandsbedieningen eenvoudiger worden. Denk aan de minimalistische remotes van smart tv’s of streamingapparaten zoals Apple TV, Google Chromecast of Roku. Die beperken zich tot de essentiële knoppen: aan/uit, volume, home en play/pauze.
Voor de rest? Je smartphone of stemassistent regelt het wel.
Tot die tijd blijven we met een halve jungle aan knopjes zitten – waarvan de helft waarschijnlijk bedoeld is voor functies die zijn uitgestorven vóór de komst van Netflix.
Schrijver voor Naamloos.nl
Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.