investeren Nederlanders

Veel mensen zijn anno 2024 niet tevreden met het aloude rentenieren bij de banken. Door de aanhoudende verlagingen van de ECB (Europese Centrale Bank) bij de depositorente volgen banken vaak met een verlaging op spaarrente. Die spaarrente is het bedrag wat jij en ik elk jaar bijgeschreven krijgen omdat we geld op onze bankrekening hebben staan. Je krijgt (bijna) nergens meer boven de 4% spaarrente, dus is Nederland massaal gaan investeren. Nu rest nog de vraag: waarin investeren de meeste Nederlanders? Voor Naamloos ben ik op onderzoek uit gegaan!

Crypto

Wie kent het niet: dé hype van de afgelopen jaren. De lucratieve, doch volatiele, crypto markt. De blockchain heeft zijn weg gevonden binnen de Nederlandse schoolbanken en in de Nederlandse bankrekeningen. Succesverhalen van onder andere Bitcoin, Ripple en zo veel anderen haalt een massa aan mensen binnen in Nederland. Door de grote veranderingen in de koers en het stijgende wantrouwen in gecentraliseerd valuta’s is de populariteit van investeren in crypto niet meer te ontkennen.

Goud

Goud wordt al sinds jaar en dag gezien als een veilige investering. Er is steeds minder omdat het een eindige bron is (ofwel, het gaat ooit op) en dus blijft de waarde langzaam stijgen. Veel mensen beleggen in goud als een extra veilige optie naast meer risicovolle beleggingen, dit noemt men risicospreiding. Doordat goud op de lange termijn blijft stijgen (135,66% in 10 jaar, 13,56% per jaar), gebruiken ze deze zekerheid om mogelijk verlies van andere investeringen te compenseren.

Aandelen

Aandelen is een Nederlandse uitvinding, denk aan de VOC dagen. We hadden het eerste beursgenoteerde bedrijf ter wereld welke zijn waarde liet uitdrukken in tulpen. Nu, meer dan 400 jaar later, is in aandelen investeren nog altijd een manier waarmee Nederlanders hun brood verdienen. Veel mensen gebruiken aandelen ook om vooral te scoren op de dividendbonussen die elk jaar worden uitgedeeld. Ook hierbij geldt: het blijft gokken. Aandelen zijn wellicht het populairste in dit rijtje door het lange bestaan en de kennis op/van de markt, is het ook een hele kennis intensieve markt.

Obligaties

Veruit het veiligste in dit rijtje, als je het houdt bij staatsobligaties. Obligaties zijn leningen die je verschaft en bepaalde partijen, bijvoorbeeld staatsrijken of bedrijven, waarbij een vast percentage wordt vastgesteld op rente. Er is één scenario waar de obligatie niet uitbetaald wordt na het einde van de leentermijn, namelijk: wanneer de lenende partij volgens het rechterlijke hof een faillissement wordt toegekend. Momenteel staat de Nederlandse staatsobligatierente op zo’n ~2,6% wat het lager maakt dan de rente van de banken. Echter staat het wel vast, wat mensen zekerheid geeft op teruggave van geld. Er van uitgaande dat de Nederlandse staat niet failliet gaat.

Vastgoed

Dit is voor de investeerders met een net wat grotere portemonnee. Hoewel de nieuwe verhuurdersregeling van 2027 het mogelijk minder interessant maakt om te investeren in vastgoed, is het op het moment een goede manier om een extra zakcent te behalen. Zolang de woningmarkt eenzelfde trend volgt als deze de afgelopen 10 jaar heeft gedaan, dan zal de WOZ-waarde blijven stijgen. Zo kan men er voor kiezen om vastgoed te houden voor de waardestijging én tegelijkertijd bij te verdienen door het te verhuren, zo pak je geld op twee fronten.

Zo dat waren de 5 meest populaire keuzes van Nederland. Doe er je voordeel mee en ga geld verdienen!

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.

Inhoudsopgave

Nieuwe artikelen