Gouden tips voor Aambeien: zo raak je ze kwijt!

Heb je aambeien dan kan een bezoekje aan het toilet een ware nachtmerrie zijn. Aambeien zijn eigenlijk niets anders dan opgezwollen bloedvaten in de anus. Tijdens het toiletbezoek kunnen die bloedvaten zorgen voor een pijnlijke stoelgang. 

Naast pijn kun je ook jeuk ervaren en bloed bij de ontlasting aantreffen. Het is niet verwonderlijk dat je antwoord wil op de vraag, hoe gaan aambeien weg? Dit zijn onze gouden tips tegen aambeien.

Wat zijn aambeien?

Voordat we gouden tips tegen aambeien met je delen is het goed om te weten waar we het eigenlijk over hebben. Aambeien worden ook wel hemorroïden of speen genoemd. Het zijn gezwollen bloedvaten in de anus die aan kunnen voelen als bobbeltjes. De zwelling kan zorgen voor irritatie, jeuk en pijn. Dit zijn enkele symptomen wanneer je aambeien hebt:

  • Jeuk aan de anus 
  • Branderig gevoel rondom de anus
  • Pijn tijdens en na de stoelgang
  • Er kan een beetje bloed bij de ontlasting zitten
  • Er kan slijm bij de ontlasting zitten
  • Druk op de anus
  • Je voelt een of meerdere bobbeltjes bij de anus

Oorzaak en gevolg van aambeien

Aambeien worden meestal veroorzaakt door te veel druk. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als je regelmatig hard perst tijdens de stoelgang. Ben je al een tijdje verkouden en hoest je veel dan kan ook dat de oorzaak zijn van aambeien. Zwangere vrouwen kunnen ook te maken krijgen met aambeien net na de bevalling. Aambeien zijn heel vervelend, maar kunnen in principe geen kwaad. 

Gouden tips tegen aambeien

Ook al kunnen aambeien geen kwaad, leuk is anders. Je wil daarom vast antwoord op de vraag, hoe gaan aambeien weg? Aambeien kunnen vanzelf overgaan, maar we begrijpen dat je het proces wil versnellen en wil voorkomen dat ze terugkomen. Dit zijn onze gouden tips tegen aambeien:

Tip 1. Eet meer vezels

Een van de beste tips tegen aambeien is om meer vezels te eten. Door het eten van vezels wordt je ontlasting iets dunner. Dat zorgt ervoor dat de ontlasting flexibeler is en minder druk uitoefent op de bloedvaten in de anus. Dit zijn een aantal vezelrijke voedingsmiddelen:

  • Havermout
  • Linzen
  • Appels
  • Peren
  • Avocado
  • Broccoli
  • Wortel
  • Bonen
  • Noten
  • Zilvervliesrijst
  • Volkoren granen

Tip 2. Gebruik aambeiencrème

Heb je last van aambeien dan kan dat behoorlijke impact hebben op je dagelijkse leven. Om de symptomen te verzachten kun je een aambeiencrème gebruiken van bijvoorbeeld Sperti of een huismerk. Deze crème zorgt ervoor dat de uitwendige pijn en jeuk verzacht wordt. Wil je niet alleen de pijn en jeuk verminderen, maar ook dat de aambeien verdwijnen dan kun je het beste kiezen voor een crème met Zinkoxide. 

Tip 3. Neem een warm bad

Een warm bad kan de pijn en jeuk van aambeien verlichten. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat de bloedvaten minder opgezwollen raken. Heb je veel last van aambeien dan is het aan te raden om twee tot drie keer per dag 10 tot 15 minuten een warm bad te nemen. 

Tip 4. Draag ondergoed van katoen

Heb je aambeien dan kunnen externe invloeden de irritatie verergeren. Het is dan ook aan te raden om ondergoed van katoen of bamboe te dragen, dat ademt goed. Daarnaast raden we aan om zacht ongeparfumeerd toiletpapier te gebruiken.

Tip 5. Zorg voor voldoende beweging

Voor een goede stoelgang is beweging heel belangrijk. Een wandeling van een half uurtje kan al heel veel invloed hebben. Maar zwemmen, fietsen, hardlopen of andere sporten kunnen natuurlijk ook. Zelfs tuinieren en de hond uitlaten zijn al goed. 

Nooit meer aambeien

Dankzij onze gouden tips tegen aambeien hoef je niet langer meer af te zien. Volg de tips op en je zult zien dat je binnen no-time weer zonder pijn en irritatie naar het toilet kunt. Als de aambeien niet overgaan of je twijfelt of het wel om aambeien gaat, is het aan te raden om een arts te raadplegen.

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.