Als er in de 21e eeuw een huis wordt gebouwd dan gebeurt dat bij voorkeur zo duurzaam mogelijk. Die duurzaamheid blijkt uit allerlei aspecten die bi het huis komen kijken. Niet alleen bi de bouw maar ook als de woning na het gereedkomen in gebruik wordt genomen door de nieuwe bewoners.
Duurzaam bouwen met nieuwe machines
Op een bouwplaats rijden tal van machines rond. Bulldozers, heftrucks en niet te vergeten de heimachine en de hijskraan. Tot voor kort hadden die allemaal een dieselmotor of benzinemotor. Dat veroorzaakte heel wat CO2-uitstoot. Daarom stappen steeds meer aannemers over op elektrische machines. Dat is nog niet zo eenvoudig, want een elektrische kraan kost ongeveer 3 keer zo veel als eentje met een dieselmotor. Daar komt bi dat een kraan die op stroom werkt moet worden uitgerust met een accupakket ter grootte van een bouwkeet. Daar kan hij een paar uur mee vooruit, dan moeten de accu’s worden opgeladen. En dat kan vaak niet op de bouwplaats, want daar is vanwege de krapte op de stroommarkt vaak maar een beperkte stroomaansluiting. De bouw staat dus op dat punt nog voor de nodige uitdagingen.
Hergebruik van bouwmaterialen
Hergebruik van bouwmaterialen moet de toekomst worden. Niet alleen flexwoningen, maar alle gebouwen die worden gesloopt moeten zo veel mogelijk materialen opleveren die kunnen worden hergebruikt. Beton, hout, glas, kunststof en metalen, alles moet als het even kan worden gerecycled en mag niet op de afvalberg terechtkomen of worden ingezet als vulmateriaal voor bouwputten waar wegen worden gebouwd. Er worden speciale banken opgezet waar aannemers terecht kunnen als ze op zoek zijn naar herbruikbare bouwmaterialen. Het is de bedoeling dat er over enkele decennia niets meer wordt weggegooid.
Afwerking van bouwmateriaal
Als dat duurzame bouwmateriaal dan is gevonden, of als een huis in delen als prefab uit de fabriek komt dan moet dat natuurlijk nog wel worden afgewerkt. Dat gebeurt vaak met stralingstechniek. Het ‘stralen’ van grote oppervlakken is specialistisch werk waar speciale gereedschappen en apparatuur voor nodig zijn. Bij Normfinish zijn ze hier in gespecialiseerd. Meer informatie over straaltechniek kun je lezen op hun website, https://www.normfinish.com/nl/.
Duurzaam, ook voor de bewoner
Een huis moet natuurlijk niet alleen duurzaam worden gebouwd. Ook de bewoner moet profiteren van een duurzame woning. Daarom worden alle nieuwe huizen tegenwoordig optimaal geïsoleerd afgeleverd. Dak, muren en vloer zijn geïsoleerd en de kozijnen zijn voorzien van isolerend glas. In geen enkel nieuw huis zit nog een gasaansluiting. Het huis wordt verwarmd met een warmtepomp of via een warmtenet. Soms zijn er nog andere aanvullende maatregelen. Zo komen er steeds meer huizen die gebruikmaken van regenwater voor douchen, om het toilet door te spoelen en voor de vaatwasser. Alleen voor consumptie wordt dan nog leidingwater gebruikt. Voor het gebruik van regenwater wordt meestal gebruikgemaakt van een ondergrondse opslagtank.