Wanneer kan een bedrijfsovername aan de orde zijn?

Een bedrijfsovername kan op verschillende momenten plaatsvinden. Soms gebeurt het als het slecht gaat met het bedrijf. Dit wordt dan soms ‘in de etalage gezet’ zoals dit bijvoorbeeld gebeurde met het Nederlandse Blokker in 2024. Soms meldt zich op tijd een overnamekandidaat, soms lukt dat niet en volgt na surséance van betaling alsnog een faillissement. Bij Blokker gebeurde dat ook. Het is niet gezegd dat dan alle winkels dicht gaan. Soms kan een bedrijf in afgeslankte vorm alsnog blijven voortbestaan.

Wie zijn de mensen die bedrijven overnemen?

Mensen die bedrijven overnemen zijn soms succesvolle ondernemers die dit doen om hun imperium te laten groeien. Zo werden er in de afgelopen decennia verschillende supermarktketens overgenomen waardoor er anno 2024 nog maar een paar grote spelers overblijven. Vaak gebeurt een overname in goed overleg. De oorspronkelijke eigenaar krijgt een flinke som geld waarmee hij iets nieuws kan starten of waarvan hij een royaal pensioen kan bekostigen. Maar soms is er sprake van een vijandige overname. Een bedrijf probeert dan een meerderheidsbelang in de aandelen in handen te krijgen. Als dat lukt dan heeft de bezitter van deze aandelen zeggenschap over het bedrijf gekregen.

Overnames op kleine schaal

Veel vaker dan een grote overname die het nieuws haalt, zijn er kleinere overnames van bedrijven. De eigenaar wil ermee stoppen om wat anders te gaan doen of met pensioen te gaan. Hij of zij zoekt een opvolger om het bedrijf voort te zetten. Soms is dit een kind of ander familielid van de eigenaar. Ook komt het voor dat een werknemer er wel voor voelt om eigenaar te worden. Bij zo’n overname spelen veel meer zaken een rol dan alleen maar de overnameprijs. Zo worden er vaak ook goede afspraken gemaakt over het personeel dat in dienst is en of de huidige bedrijfsnaam gehandhaafd blijft. Vaak kiest een nieuwe eigenaar daarvoor omdat die naam vaak een begrip is in de vestigingsplaats of misschien wel de regio.

Advies en hulp bij een overname

Het kan zeer nuttig zijn om deskundig advies in te huren bij een bedrijfsovername. Daarom schakelen beide partijen vaak een bedrijf in dat hierin is gespecialiseerd. Zo’n bedrijf is Taurus Corporate Finance. Zij adviseren de huidige eigenaar en ook de toekomstige eigenaar over de overname. Zij onderzoeken de financiële situatie van het bedrijf zodat de toekomstige eigenaar niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Er kunnen schulden zijn die niet bekend waren of lopende conflicten met klanten of leveranciers. Als er problemen zijn dan kan dit een overname doen afketsen. Dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Soms wordt een overname juist in gang gezet om het bedrijf weer financieel gezond te maken. Dit kan wel leiden tot gedwongen ontslagen en andere minder populaire maatregelen, die op een tactische manier aan het personeel moeten worden verteld. Ook dan kan advies van groot nut zijn.

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.