Studenten geven bijles als bijverdienste

Als student moet je zien zo snel mogelijk een bijbaan te vinden, zodat je het wat ruimer hebt zonder dat je fors moet bijlenen op de basisbeurs. Werken in de horeca is erg populair, maar ook bijles geven door studenten gebeurt steeds vaker. Met bijles Frans, Nederlands of natuurkunde kan een student een leuk extra zakcentje verdienen. Bijles instituten die studenten inhuren richten zich zowel op leerlingen van de basisschool als op het voortgezet onderwijs en soms ook op het mbo.

Bijlessen aan huis of in een kleine groep

Ouders kunnen voor hun zoon of dochter kiezen voor bijles wiskunde aan huis of voor bijles in een klein groepje op een speciale bijleslocatie. Er wordt onder begeleiding huiswerk gemaakt of de leerling krijgt speciale extra opdrachten voor een vak waar het niet zo goed gaat. Scholen hebben hiervoor vaak extra lesmateriaal beschikbaar dat goed aansluit bij wat er in de lessen in de klas aan de orde komt. De bijlesdocent houdt altijd nauw contact met de leerkracht op school. Zo kunnen de vorderingen goed worden gemonitord. Maakt de leerling vorderingen dan kan het niveau omhoog, gaat het niet goed, dan moet het aantal bijlessen mogelijk omhoog of moet er andere oefenstof worden gebruikt. De ouders worden vanzelfsprekend ook op de hoogte gehouden van de vorderingen van de leerling, zij zijn tenslotte degenen die voor de bijlessen betalen.

Zelf je tijd indelen

Het voordeel voor een student is dat hij of zij zelf zijn tijd kan indelen. Het geven van bijles in Amsterdam kan op die manier perfect worden gecombineerd met een studie aan de UvA of een Hbo-school. Bijles wordt vanzelfsprekend altijd buiten schooltijd gegeven, dus aan het einde van de middag, in de (vroege) avond of op een moment dat de leerling een vrije middag heeft. Het is natuurlijk wel zaak dat je je afspraken nakomt en de leerling niet laat zitten. Soms heeft een leerling aan een paar bijlessen genoeg, soms wordt er langer achtereen bijles gegeven. Bij de bijlesdocent ligt ook de taak om bepaalde zaken te signaleren zoals problemen thuis op het gebied van financiën of met ouders die de zorg voor hun kinderen niet goed aan kunnen. In zo’n geval kan de student contact opnemen met de school die vervolgens in overleg met de ouders hulp kan inschakelen, bijvoorbeeld van maatschappelijk werk.

Hoeveel verdient een student met het geven van bijles?

Wat een student verdient met het geven van bijles hangt van een aantal factoren af. Wordt er individueel bijles gegeven of bijles aan een groepje? En dan is natuurlijk van belang voor hoeveel uren per week de student kan worden ingezet. Het werk is altijd ‘wit’, dat betekent dat de student netjes een loonstrook krijgt en dat over de gewerkte uren belasting wordt afgedragen. Op die manier weet een student precies wat hij overhoudt aan de bijbaan zonder onaangename verrassingen achteraf.

Foto van Dave
Dave

Schrijver voor Naamloos.nl

Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.