Het is lang niet iedereen gegund, een nieuwe woning laten bouwen die helemaal aansluit aan jouw wensen en voorwaarden. Maar als je een grote prijs hebt gewonnen in de loterij of op een andere manier vermogen beschikbaar hebt, dan liggen er zeker kansen. Wil je dat jouw droomhuis wordt zoals je had gehoopt, dan is het belangrijk om de plannen goed voor te bereiden voordat de eerste paal de grond in gaat.
Het klinkt als een open deur, maar voordat je een huis kunt laten bouwen moet er eerst een locatie worden gevonden. Nederland is een dichtbevolkt land en er is dus niet heel veel ruimte voor woningbouw voor particulieren. Soms stellen gemeenten bepaalde kavels beschikbaar, maar dan moet je er wel snel bij zijn om je slag te slaan.
Een huis ontwerpen en bouwen doe je niet zomaar even. Het is belangrijk om hier de juiste deskundigen bij te betrekken. Bij De Woonwensfabriek vind je mensen voor wie het ontwerpen van huizen dagelijks werk is. Ook kunnen zij het bouwproces begeleiden. Het is allereerst belangrijk dat je weet wat je wilt. Wat voor huis moet het worden? Hoeveel slaapkamers zijn er nodig? Moet er een werkruimte aan huis worden gerealiseerd, of misschien wel een praktijkruimte voor je schoonheidssalon of dierenartspraktijk. Als je weet wat je wilt dan kan de architect aan de slag met het maken van een ontwerp hoe het huis er ongeveer uit komt te zien. Het is daarbij belangrijk om te weten hoe groot de kavel is en hoeveel daarvan bebouwd mag worden. Er zijn altijd normen voor de hoeveelheid vrije vierkante meters die onbebouwd moeten blijven.
Een huis laten bouwen kost heel wat tijd. Vaak moet eerst de grond nog bouwrijp worden gemaakt, dan moet de fundering worden gelegd en pas dan kan er worden gebouwd. Vanaf het moment dat je besluit om een huis te laten bouwen tot het moment dat je er de eerste nacht slaapt gaan er vaak minstens 2 jaar voorbij. Houd hier dus rekening mee, bijvoorbeeld bij de verkoop van je huidige woning. Als je te snel verkoopt dan loop je het risico dat je nog een tijd moet gaan huren of in een vakantiehuisje op een park terechtkomt omdat je nieuwe huis nog lang niet klaar is. Vaak zijn er ook tegenslagen zoals slecht weer, personeelstekort bij de bouwer of materialen die niet of niet op tijd geleverd kunnen worden.
Laat tijdens de bouw altijd inspecties uitvoeren door een deskundige die kan beoordelen of alles naar wens verloopt. Voordat je de woning accepteert is een bouwkundige keuring aan te raden. Een bouwkundige ziet alles wat niet goed is aan een woning en maakt hier een overzicht van. Het is aan de aannemer om de geconstateerde tekortkomingen te herstellen.
Schrijver voor Naamloos.nl
Ik ben Dave, een gepassioneerde reviewer die de wereld verkent door producten en onderwerpen te onderzoeken. Met een scherp oog voor detail en een liefde voor eerlijke beoordelingen, deel ik mijn inzichten met de wereld. Mijn reis begon als een nieuwsgierige consument, maar groeide al snel uit tot een boeiende carrière als recensent. Of het nu gaat om tech gadgets, reisbestemmingen of culinaire ervaringen, ik duik diep in elk aspect en deel mijn persoonlijke ervaringen met een vleugje humor. Mijn missie is simpel: mensen informeren en inspireren, één review tegelijk.