Het is niet altijd even gemakkelijk om een balans in je eetpatroon te vinden. Vooral in een tijd waarin er elke dag sprake is van nieuwe voedseltrends, is het moeilijk om altijd even gezond te eten. Wat voornamelijk van belang is bij een gezond eetpatroon is het vinden van gerechten die zowel lekker als gezond zijn. We geven je dan ook met deze blog een aantal tips voor het vinden van de perfecte balans in jouw eetpatroon.
Gevarieerd eten
Om voor balans te zorgen in je eetpatroon is variatie misschien wel de belangrijkste tip. Uiteraard bevat geen elk product álle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, dus verschillende voeding is belangrijk. Zorg er voor dat je gerechten op zijn minst het volgende bevatten:
- Het liefst 5 porties aan fruit en groenten per dag.
- Volkoren vezels zoals bruine rijst, bruin brood en quinoa.
- Gezonde vetten. Deze vind je in avocado’s, olijfolie en noten.
- Voldoende eiwitten. Deze haal je uit zuivel maar ook bonen, eieren, vis en tofu.
Doordat je hierin regelmatig wisselt, krijg je alle voedingstoffen en vitaminen binnen die je lichaam nodig heeft.
Vermijd bewerkte voeding
Bewerkte voeding is vaak te herkennen aan toegevoegde suikers en ongezonde vetten. Producten als deze kunnen lekker zijn, maar bevatten enorm weinig voedingstoffen. Af en toe genieten van een snack of fastfood kan geen kwaad, maar het hoort niet in je dagelijks eetpatroon te zitten. Kies daarom zo veel mogelijk natuurlijke producten.
Naar je lichaam luisteren
Een ander belangrijk aspect bij het creëren van een gezonde balans in je eetpatroon, is het luisteren naar je lichaam. Wanneer je honger hebt moet je jezelf dus niet laten uithongeren en wanneer je vol zit moet je geen eten naar binnen blijven proppen. Probeer ook rustig te eten zodat je lichaam door heeft wanneer je aan het eten bent. Op deze manier voorkom je dat je te veel eet.
Plantaardige keuzes
Om gezond te leven hoef je niet álleen maar plantaardig te eten, maar af en toe een plantaardig gerecht ertussen kan helpen. Plantaardige voeding is namelijk rijk aan allerlei vitamines, vezels en mineralen dat ons lichaam nodig heeft. Ook dragen vleesvervangers bij aan een gezond dieet en voorkom je overmatige vleesconsumptie. Het voordeel hiervan is dat je het risico op hart-en vaatziekten vermindert. Als je als Zuid-Limburgse lezer benieuwd bent naar plantaardige opties buiten de deur, overweeg dan eens een bezoekje aan vegan restaurants in Maastricht. Probeer eens nieuwe voedzame maaltijden in de vegan branche om nieuwe smaken te ontdekken.
Maaltijden plannen
Je maaltijden vooruit plannen helpt erbij dat je niet gauw naar ongezonde opties zal grijpen. Een ander woord hiervoor is mealpreppen. Je zorgt er simpelweg voor dat je voor de gehele week lunch en avondeten voorbereid, zodat je je daar aan moet houden. Dit helpt je te voorkomen dat je in een vreetbui toch naar ongezond eten grijpt.
Bewuste keuzes in zuivel
Iedereen weet dat er uit zuivelproducten enorm veel eiwitten en calcium te halen zijn. Tóch is het goed om te weten wat verschillende zuivelproducten kunnen toevoegen aan je gerechten. Zo bestaat er bijvoorbeeld een verschil tussen kookroom en slagroom. Dit verschil zou van invloed kunnen zijn op het vetgehalte van je gerechten. Wat goed om te weten is, dat kookroom minder slagroom bevat. Daarmee is het een betere optie voor mensen die hun vetinname willen beperken.
Het vinden van een gezonde balans in je eetpatroon draait kortom dus om het maken van slimme keuzes en het luisteren naar je lichaam. Probeer ook gevarieerd te eten en voornamelijk beperkte voeding te beperken, dan vind je vast de juiste balans!
Op zoek naar balans in je verzorgingsroutine? Ontdek hoe je er verzorgd uitziet zonder er te veel tijd aan te besteden.